Waarom werken bossen zo stressverlagend?

Het bos opent je zintuigen

In het bos kun je beter afstand nemen van je dagelijkse bezigheden. Hierdoor kun je makkelijk je zintuigen openen. Zo kom je als vanzelf dichter in verbinding met het moment, de omgeving en jezelf. Onderzoek toont aan dat elk zintuig je helpt om stress te verlagen. 

Het bosleven horen

Luisteren naar de geluiden van de natuur verlicht stress. Natuurgeluiden activeren het parasympathische deel van ons zenuwstelsel: je bloeddruk en hartslag dalen, je lichaam komt tot rust en kan zich herstellen. Het gekwetter van vogels, het kletteren van water, het ritselen van bladeren aan de bomen maakt ons rustig.

Het bos ruiken

Boslucht heeft een hoog zuurstofgehalte en zit vol fytonciden. Die minuscule deeltjes natuurlijke olie ruik je als je in het bos bent. Bomen, vooral naaldbomen, geven deze natuurlijke oliën af om zich te beschermen tegen virussen, bacteriën, schimmels en insecten.

Fytonciden verschillen per boomsoort en hebben elk hun specifieke geur. Het inademen ervan activeert je immuunsysteem, verlaagt het aantal stresshormonen en activeert het parasympathische zenuwstelsel (rusten/herstellen). Hierdoor voel je je ontspannen.

Als je door het bos stapt, adem je ook de microben in die in de aarde zitten. Het gaat om de onschadelijke bacterie Mycobacteriumvaccae, die helend werkt.

Deze bacterie stimuleert het immuunsysteem en geeft je een geluksgevoel. Elke keer als je in het bos loopt, in de tuin graaft of groenten eet die je zelf uit de grond hebt gehaald, neem je deze oppeppende bacterie op.

Geuren werken op je gemoedstoestand. Je reukzin is je primitiefste zintuig. De receptoren voor het ruiken zijn gelokaliseerd aan de basis van je brein en voeden zich direct in je limbisch systeem.  Dit is het gebied van het geheugen en de emotie. Zo krijgen geuren onmiddellijk toegang tot de emotionele herinneringen die opgeslagen liggen in je onbewustheid.

shinrin-yoku | bosbaden | helende natuur | 11

Kijken naar groen

Alleen al kijken naar de kleur groen brengt je tot rust. Naast de groene kleur hebben ook de repeterende patronen in de natuur, zoals de nerven in bladeren, de schubben van een dennenappel, de kringen in het water een zeer rustgevende werking op ons. 

shinrin-yoku | bosbaden | helende natuur | 12

Het bos voelen

Door bomen aan te raken, hun wortels en de verschillende schorstypen te voelen, maak je letterlijk contact met de bomen. Die verbinding neem je in heel je lichaam waar.

Een bosbad kun je heel goed op blote voeten ervaren om zo met de aarde te verbinden. Vroeger stond de mens als bio-elektrisch wezen op deze manier altijd in connectie met de aarde. Schoenen met rubberen zolen dragen verstoort die rechtstreekse verbinding.

Studies tonen aan dat direct contact met de elektronen aan het aardoppervlak pijn en ontsteking laat afnemen, het  stress doet dalen en het voor een betere slaap zorgt.

Laat het smaken

Als je ontspannen bent, werkt ook je smaakzintuig beter. Je picknick in een bos smaakt daardoor vaak extra goed.

Ook de thee bereidt met de planten uit het bos, die we tijdens het bosbaden drinken, laten je het bos proeven.

En nog meer …

Naast de stressverlagende werking zijn er ook andere gezondheidsaspecten waar het bosbaden een positieve invloed heeft.

Bosbaden maakt je creatiever

Tijd in de natuur doorbrengen verbetert onze mentale prestaties en creativiteit. Creativiteit is een proces dat openheid en ontvankelijkheid vraagt. Door in de natuur te zijn en je te ontspannen, vergroot je ontvankelijkheid. Zo zie je dingen beter in hun verband en sta je open voor nieuwe ideeën.

Bosbaden maakt je dankbaarder

De verbinding met de natuur herinnert je eraan dat je deel uitmaakt van iets wat groter is dan jezelf. Daardoor kan er een gevoel van dankbaarheid ontstaan, waardoor je meer met anderen begaan bent.

Bosbaden verbetert je humeur en je zelfvertrouwen

shinrin-yoku | bosbaden | helende natuur | 13
logo transparant

Het is het huwelijk van de ziel met de natuur, die het brein vruchtbaar maakt

en geboorte geeft aan de verbeelding.

-Henry David Thoreau-