Opleiding shinrin-yoku-gids

Wat leert je de opleiding tot shinrin-yoku-gids?

Hoe meer men zich verbonden voelt met de natuur hoe beter de  rustgevende en helende werking van de natuur op lichaam en geest werkt. De opleiding bereidt je voor om als gids de wonderlijke kracht van het bos toegankelijk te maken voor de deelnemers aan je shinrin-yoku-wandelingen en zo de natuur optimaal te beleven. 

De opleiding bestaat uit tien lesdagen, bos en thuis opdrachten die je ondersteunen je persoonlijke praktijk op te bouwen en twee intervisies, waar de gemaakte ervaringen worden gedeeld.

De opleiding loopt over 9 maanden gedurende verschillende jaargetijden. Zo ervaar je het bosbaden op verschillende momenten van het jaar. De lessen vinden grotendeels buiten plaats.

logo transparant

 

De lesinhoud gedurende de 10 lesdagen + jaarlijkse terugkomdag

  • Wat zegt de wetenschap over de helende werking van het bos en de natuur?
  • Hoe ervaren we het bos op verschillende momenten?
   • Het bos bij dag en bij nacht
   • De vier seizoenen van het bos en de natuur
   • Wandelen naar de bron
  • De opbouw en het ontwerpen van een shinrin-yoku-sessie en praktische oefeningen per onderdeel.
  • Hoe een shinrin-yoku-sessie aanpassen aan:
   • de doelgroep
   • het weer en het seizoen
   • het specifieke natuurlijke landschap of park omgeving
  • De symboliek van bomen, planten en dieren.
  • Inleiding in de ecologie en het beheer van het bos.
  • De geneeskrachtige werking van de meest voorkomende kruiden en hoe je ze herkent en wanneer je ze oogst.
  • Welke kruiden kun je gebruiken om bosthee (voor de theeceremonie) te bereiden, aangepast aan de seizoenen?
  • Welke yogahoudingen zijn geschikt om te integreren in een workshop shinrin-yoku?
  • Techniek van het wandelen, bewegen in de natuur. De wijsheid van het lichaam.
  • Theorie en oefeningen uit het verbindingswerk van de natuurfilosofe Joanna Macy.
  • Expressieve kunstactiviteiten in het bos en hun therapeutische werking
  • Hoe werk je met een groep individuen?  Hoe gids ik een groep.
  • Waarop moet je letten als je met een groep de natuur in gaat? Hoe bied je eerste hulp?
  • Hoe bouw ik mijn professionele praktijk als shinrin-yoku-gids op?
  • Info over de thuis-opdrachten om je traject in ervaringsleren vorm te geven.
  • Jaarlijkse terugkomdag van de gecertificeerde gidsen om uit wisseling en verdieping te ondersteunen en te laten groeien. 
  • Praktische info, data en prijs:
logo transparant

Wij verblijven zo graag in de vrije natuur omdat deze geen mening over ons heeft.

-Friedrich Nietzsche-

shinrin-yoku | bosbaden | helende natuur | 3

Eigen persoonlijke praktijk opbouwen en intervisies

Om te gidsen is het belangrijk dat je over voldoende persoonlijke praktijkervaring beschikt.

Tijdens de opleiding word je daarom aangespoord je eigen wekelijkse praktijk op te bouwen. De instructies hiervoor krijg je tijdens de vijfdaagse bijeenkomst.

Naast je persoonlijke praktijk is het ook belangrijk om je ervaringen te delen. Dat zal gebeuren tijdens de intervisies.

Tijdens de opleiding gidst elke gids-in-opleiding een bosbad voor de andere groepsleden. Daarnaast organiseer je twee keer een bosbad in je omgeving. 

We raden je ook aan naar eigen specifieke interesse te lezen. Onze literatuurlijst zal je daarbij helpen.

Wie kan de opleiding volgen? 

Waarop baseert zich de opleiding?

Certificering prijs en praktische info…

Hoe deelnemers het opleiding beleefden

Ik ben heel blij dat ik in 2020 de opleiding shinrin-yoku gids met Ilse, Maurice, Annick en onze groep heb gevolgd. Ik kan deze opleiding uit heel mijn hart aanraden aan iedereen die een bosbadengids wil worden. Ilse en Maurice hebben de opleiding in alle details samengesteld, echt alles – voor, tijdens en na de opleiding.

De opleiding was in verschillende aspecten ideaal voor mij. Enerzijds de prachtige locaties waar de 5-daagse en 2-daagse doorging. Ook de structuur en het evenwicht in de opleiding tussen theorie en praktijk, praten en luisteren, individuele activiteiten en activiteiten in groep werkte heel vloeiend.

Maurice weet alles over kruiden en geeft zijn liefde voor kruiden en alles over hun helende kracht graag door. Tijdens onze 5-daagse heeft Annick met liefde gezorgd voor heerlijke en gezonde maaltijden en tijdens onze 2-daagse was ik ontroerd te zien hoe Ilse voor ons in het bos de maaltijden bereiden met wat we in het bos plukten. Fantastisch!

Wat me nog het meeste raakte is de persoonlijkheid van Ilse – met haar zachtheid, wetenschappelijke bagage, wijsheid, diepe verbinding met de natuur, liefde voor de natuur en respectvolle communicatie schepte ze een sfeer van zachtheid en verbinding waarin iedereen zich ontspannen, welkom, gerespecteerd, gezien en gehoord kon voelen. In zo’en sfeer is het zo aangenaam te zijn, te ontdekken, te leren en te groeien. Voor mij kan ik zeggen dat ik me nog nooit zo rustig, ontspannen en verbonden met de natuur heb gevoeld als na onze 5-daagse in Hastière. Dit is voor mij enorm waardevol. En ik heb nu zelfvertrouwen om zelf aan de slag te gaan en bosbaden sessies te begeleiden.

-Zuzana Sekerova, Terhulpen-

 

De opleiding tot “Shinrin-yoku-gids” aan de Academie voor helende natuur is absoluut een verrijking voor ieder die graag wil gidsen. Je krijgt er op een professionele manier inzicht in wat gidsen betekent en hoe je omgaat met mensen en dit alles in een zeer toegankelijke en open sfeer.

Naast kennis over de wetenschap, het bos en de kruiden wordt een bredere kijk vanuit het levensweb aangereikt.
Zowel Ilse als Maurice geven het beste van zichzelf. Iedereen was direct op zijn/haar gemak en het leuke eraan is dat de opleiding vooral praktijk gericht is, vertrekkende van in het bos met zeer mooie opdrachten , ook voor thuis.

Je leert er dat je als gids je eigen touch kan en mag geven ,vanuit een stevige basis en je hebt er meteen leuke collega’s bij. Ikzelf gids ondertussen met hart en ziel in de bossen rondom Beernem en geniet er telkens opnieuw van om deelnemers na een bosbad volledig ontspannen en verbonden met de natuur te zien.

-Katty Hubrecht, Beernem-

 

Deelnemen aan de opleiding als bosbadgids heeft zo veel goeds teweeggebracht in mijn leven. In groep een heel jaar veel leren, experimenteren en groeien gaf me vleugels!

Ik zocht al lang een passie. Daar heb ik gevonden wat mij tot vandaag veel levenskracht en enthousiasme geeft.
Bosbaden doe ik allereerst voor mezelf: het contact met de natuur brengt me dichter bij mezelf, mijn eigen natuur.

Gidsen doet ik ook heel graag. De deelnemers zien ontspannen en glimlachen is hartverwarmend, en geeft het gevoel bij te dragen aan meer aandacht voor de natuur.

-Donatienne de Borman, Turnhout-

 

Door het bosbaden heb ik die “andere” kant van mezelf ontwikkeld, meer gebruik gemaakt van mijn zintuigen, van mijn aangeboren liefde voor andere mensen en de natuur.

Ik heb geleerd om mijn gevoeligheid als een zegen en niet als een last gaan zien. Mezelf ok vinden en minder kritisch staan tegenover mezelf. Het heeft mij voor altijd veranderd. Ik kijk anders, ik luister anders en ik beweeg me anders in de natuur. Ik heb ook het gevoel dat ik dit doorgetrokken heb naar mijn leven van alle dag. Het heeft mijn leven enorm verrijkt.

-Ariane van duytekom, Antwerpen-

logo transparant

Het bos is een gemoedstoestand

-Gaston Bachelard-