Bosbaden: wat, waar, wanneer en meer?

shinrin-yoku | bosbaden | helende natuur | 57
Leer het bos op een andere manier kennen

Tijdens het bosbaden trek je met een kleine groep in stilte het bos in en maak je intens kennis met alle facetten van de natuur in het bos.  Je verlaagt je tempo en ervaart hoe het bos je kan helpen om bewuster in het moment te staan. Je komt dieper in contact met je intuïtie.

We eindigen het bosbaden met de theeceremonie, bereidt met lokaal geplukte wilde planten en een biologische zoete knabbel.

Onderaan lees je hoe deelnemers het bosbaden beleefden.

Of kijk en lees hoe de media over ons vertelde.

Waar en wanneer?

VOORJAAR 2024

  • Maandag, 10/06 van 18.30-21.30, Park van Gaasbeek (volzet)
  • Donderdag, 20/06 van 19u-21u, Holsbeek (volzet)
  • Dinsdag, 2/07 van 18.30-21.30, Arboretum Tervuren

NAJAAR 2024

  • Zaterdag  21/09, 9.00-12.00, Arboretum Tervuren
  • Zondag  22/09, Terugkomdag, gratis voor gecertificeerde shinrin-yoku-gidsen.

Prijs per bosbad: 32 € / 25 € (student, werkzoekend, alleenstaande ouder)/sessie 3u –  25€ / 20 € / sessie 2u, of anders vermeld op de website van de organisatoren.

Met wie? Ilse Simoens

Info en Inschrijvingen.

Op vraag bieden we een bosbad aan voor  bedrijven en privé-groepen in verschillende formaten.

Meebrengen en thuislaten:

  • Comfortabele kleding aangepast aan de weersomstandigheden.
  • Als je het bos graag op blote voeten ervaart, trek dan schoenen aan die gemakkelijk  aan en uit kunnen.
  • Laat je horloge, telefoon en fototoestel thuis of zet ze uit.

Elke weer heeft haar bijzonderheden en schoonheid. Enkel bij noodweer wordt het bosbaden geannuleerd en krijg je je geld terug. Je krijgt één dag vooraf een mail hierover.

Hoe deelnemers het bosbaden beleefden:

Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid liet ik me door Ilse langs en weg van de bospaden leiden. Van bosbaden had ik voordien nog niet gehoord. Het werd een bijzondere ervaring, die me intens raakte. Ilse heeft de gave om je verder te laten kijken, dan wat je gewoonlijk ziet. Op een heel eenvoudige manier nodigt ze je uit om al je zintuigen open te zetten. Ze dompelt je helemaal onder in het bos: ze laat het je letterlijk proeven en voelen, tot in de kleinste vezels onder de grond. Het bosbaden maakte me weer heel bewust van de enorme kracht van de natuur. Ik voelde me bescheiden en dankbaar.

Sarah, Zaventem-

Het bosbaden maakte het voor mij mogelijk bewust mijn gevoel te waarderen, waar ik meestal wat overheen loop. Dit bracht me zo dicht bij mezelf en heeft me volledig opgeladen.

-Tim, Berchem-

Super bedankt voor de hele mooie sessie. De liefdevolle, authentieke manier waarmee je ons het bos mee innam heeft me sterk geraakt. Het bos voelen, ruiken en smaken. Op blote voeten de bosgrond ervaren. Het was fantastisch.

Annelies, Overijse-

Deze rondleiding door het bos bracht me terug in mijn hart en zintuigen en herinnerde me aan wie ik ben. Daarna voelde ik me energiek, opgewekt, verfrist en verbonden. Ik ben erg dankbaar voor deze ervaring en kan het iedereen aanbevelen.

Yvonne, Meise-

Na deze wandeling ga ik bomen voor goed anders zien. De verbondenheid die ik vandaag voelde heeft  een sterke indruk op mij gemaakt. De rustgevende en heldere begeleiding van Ilse maakte het bosbaden voor mij een heel bijzonder ervaring.

-Thomas, Mechelen-

Ilse gids op een bijzonder aangename manier met aandacht voor ieder en voor de natuur. Je voelt haar bij haar een diepe liefde voor de natuur die ze heel natuurlijk overbrengt. Het werkte aanstekelijk op mij.

-Saskia, Turnhout-

“Ik had al vaag van bosbaden/shinrin-yoku gehoord maar toen ik op de website van de academie voor helende natuur kwam was ik meteen verkocht, ik zou het proberen en het ook cadeau geven aan een vriendin. Voor ons twee was het een unieke ervaring, het bos werd plots een groot levend organisme waar ik mij in opgenomen voelde, ik werd er “deel” van. Dit grotendeels door de discrete begeleiding van Ilse. Geen onnodige woorden maar een eenvoudig, bezield “binnen” leiden van de deelnemers als gasten van het bos. Wandelen in bossen heeft voortaan een heel andere waarde! Ik zal zeker regelmatig “bosbaden”.

-Sabine, Brussel-

De zorgzame en rustige begeleiding van de gids werkte sterk op mij. Dit maakte dat we direct een groep vormde die elkaar vertrouwde en we elkaar als mens ontmoeten in het bos.

Marc, Vilvoorde-

Ik voelde na de wandeling zoveel energie in mij opkomen. Zoveel meer zin in het leven. Indrukwekkend wat enkele uren bos met me deed.

Ivo, Herzele-

Ik heb het bos vandaag echt ontmoet. De krachtige uitnodigingen tijdens het bosbaden maakte dit mogelijk. Allen zou het me niet lukken. Ik ben hier zo dankbaar voor.

Marie, Wemmel-

Het bosbaden was voor mij zo een intense ervaring. Ik voelde me nog nooit zo verbonden met de natuur en dit bracht een diepe rust in mij. Het vertragen in het bos maakt het zoveel makkelijker om volledig aanwezig te zijn. Ik voelde zo een diepe ontspanning dan ik al langer kwijt was.

-Cindy, Oud-Heverlee-

Tijdens de workshops voel ik heel goed dat ik deel uitmaak van de natuurlijk omgeving van het bos. Een sterke troef van Ilse is dat ze er telkens in slaagt om interessante plekjes op te zoeken voor diverse zintuigelijke ervaringen. De oefeningen/opdrachtjes vormen een ware belevenis en beklijven. Na de theeceremonie in openlucht voel ik me telkens heel wat lichter in lichaam en geest’.

Ludo, Heusden-Zolder-

Langzaam, stap na stap … observeren, zintuig na zintuig op scherp stellen, ervaren wat steeds aanwezig is, en door onze levenswijze niet wordt opgemerkt.

Emiel, Nieuwerode

logo transparant

4-daagse workshop ‘Actieve hoop – De kracht van het levensweb verdiepen’ in de Belgische Ardennen, 6-9/10/22

Tijdens deze vierdaagse workshop nodigen we je uit om je kracht, moed, innerlijke rust en veerkracht te vergroten. Door je te verbinden met het web van het leven ontwikkel je een nieuwe kijk op het leven die je ondersteunt om verder in vertrouwen op pad te gaan. Deze krachten kunnen we goed gebruiken in de wereld van vandaag.

Als we de pijn durven toelaten die de natuur en het leven op aarde wordt aangedaan, komen we opnieuw in diepe verbinding met het levensweb.

Hiervoor maken we gebruik van het “ verbindingswerk” van Amerikaanse ecofilosofe Joanna Macy. Deze ervaringspraktijk baseert zich op oude spirituele tradities, diepe ecologie, ecopsychologie en systeemdenken. Het is een essentieel werk voor deze tijd.

De bossen en de natuur in de omgeving ondersteunen ons in dit proces en werken helend, inspirerend en initiëren creativiteit. Hier maken we rijkelijk gebruik van.

De workshop is voor iedereen die geïnteresseerd is in innerlijke transitie. Er is geen voorkennis vereist.

Kostprijs: 490 euro, overnachtingen en maaltijden inbegrepen, een kleine groep, gedeelde kamers, mogelijk ook 1p.kamers mits toeslag.

Data: donderdag 6 oktober, 15u tot 9 oktober 2022, 14u.

Begeleiding: Sophie Vandekerchhove  en Ilse Simoens

Locatie: Hodister, Belgische Ardennen

Inschrijving

 

 

logo transparant

Kijk diep in de natuur, en dan zul je alles beter begrijpen.

-Albert Einstein-