Bosbaden: wat, waar, wanneer en meer?

shinrin-yoku | bosbaden | helende natuur | 57
shinrin-yoku | bosbaden | helende natuur | 4
shinrin-yoku | bosbaden | helende natuur | 57
Leer het bos op een andere manier kennen

Tijdens het bosbaden trek je met een kleine groep in stilte het bos in en maak je intens kennis met alle facetten van de natuur in het bos.  Je verlaagt je tempo en ervaart hoe het bos je kan helpen om bewuster in het moment te staan. Je komt dieper in contact met je intuïtie.

We eindigen het bosbaden met de theeceremonie, bereidt met lokaal geplukte wilde planten en een biologische zoete knabbel.

Onderaan lees je hoe deelnemers het bosbaden beleefden.

Of kijk en lees hier hoe de media over ons vertelde.

Waar en wanneer?

VOORJAAR

 • Zondag, 02/05, 09u – 12u, Rivierenhof, Deurne*
 • Dinsdag, 18/05, 19u30 – 21u30 u, Vrijbroekpark, Mechelen, inschrijven via Provincie Antwerpen
 • Zaterdag, 08/05, 09u – 11u, Gent, Gentbos,  inschrijven via CM Oost-Vlaanderen
 • Zaterdag, 22/05, 09u-12u,Vrieselhof, Ranst*
 • Zaterdag, 29/05, 09u30 – 11u30, Buggenhout bos, Buggenhout, inschrijven via CM Oost-Vlaanderen
 • Zondag 30/05, 09u -11u, Vrijbroekpark, Mechelen, inschrijven via Provincie Antwerpen
 • Zaterdag, 12/06, 09u – 11u, Molsbroek Lokeren, inschrijven via CM Oost-Vlaanderen
 • Zaterdag, 13/05, 09u – 12u, Kesselse heide, Nijlen*

*Inschrijven worden binnenkort geopend en lopen via de Provincie Antwerpen

NAJAAR

 • Dinsdag , 07/09, 18u30 – 20u30 Vrijbroekpark , Mechelen
 • Zondag 14/11, 9u30 – 11u30 , Vrijbroekpark , Mechelen

Prijs: 32 € / 25 € (student, werkzoekend, alleenstaande ouder)/sessie 3u –  25€ / 20 € / sessie 2u, of anders vermeld op de website van de organisatoren.

Met wie? Ilse Simoens

Info en Inschrijvingen: contact@academie-voor-helende-natuur.be of hier

Op vraag bieden we een 2 of 3 u. durende sessie aan voor een kleine groep, maximum 12  personen. Het aantal deelnemers wordt aangepast afhankelijk van de corona-maatregelen.

Meebrengen en thuislaten:

 • Comfortabele kleding aangepast aan de weersomstandigheden.
 • Als je het bos graag op blote voeten ervaart, trek dan schoenen aan die gemakkelijk  aan en uit kunnen.
 • Laat je horloge, telefoon en fototoestel thuis of zet ze uit.

Elke weer heeft haar bijzonderheden en schoonheid. Enkel bij noodweer wordt het bosbaden geannuleerd en krijg je je geld terug. Je krijgt één dag vooraf een mail hierover.

 

Hoe deelnemers het bosbaden beleefden:

Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid liet ik me door Ilse langs en weg van de bospaden leiden. Van bosbaden had ik voordien nog niet gehoord. Het werd een bijzondere ervaring, die me intens raakte. Ilse heeft de gave om je verder te laten kijken, dan wat je gewoonlijk ziet. Op een heel eenvoudige manier nodigt ze je uit om al je zintuigen open te zetten. Ze dompelt je helemaal onder in het bos: ze laat het je letterlijk proeven en voelen, tot in de kleinste vezels onder de grond. Het bosbaden maakte me weer heel bewust van de enorme kracht van de natuur. Ik voelde me bescheiden en dankbaar.

Sarah, Zaventem-

 

Het bosbaden maakte het voor mij mogelijk bewust mijn gevoel te waarderen, waar ik meestal wat overheen loop. Dit bracht me zo dicht bij mezelf en heeft me volledig opgeladen. 

-Tim, Berchem-

 

Super bedankt voor de hele mooie sessie. De liefdevolle, authentieke manier waarmee je ons het bos mee innam heeft me sterk geraakt. Het bos voelen, ruiken en smaken. Op blote voeten de bosgrond ervaren. Het was fantastisch.

Annelies, Overijse-

 

Deze rondleiding door het bos bracht me terug in mijn hart en zintuigen en herinnerde me aan wie ik ben. Daarna voelde ik me energiek, opgewekt, verfrist en verbonden. Ik ben erg dankbaar voor deze ervaring en kan het iedereen aanbevelen.

Yvonne, Meise-

 

Na deze wandeling ga ik bomen voor goed anders zien. De verbondenheid die ik vandaag voelde heeft me zo sterk geraakt. De rustgevende en heldere begeleiding van Ilse maakte het bosbaden voor mij een heel bijzonder ervaring.

-Thomas, Mechelen-

 

Ilse gids op een bijzonder aangename manier met aandacht voor ieder en voor de natuur. Je voelt haar bij haar een diepe liefde voor de natuur die ze heel natuurlijk overbrengt. Het werkte aanstekelijk op mij.

-Saskia, Turnhout-

 

“Ik had al vaag van bosbaden/shinrin-yoku gehoord maar toen ik op de website van de academie voor helende natuur kwam was ik meteen verkocht, ik zou het proberen en het ook cadeau geven aan een vriendin. Voor ons twee was het een unieke ervaring, het bos werd plots in een groot levend organisme waar ik mij in opgenomen voelde, ik werd er “deel” van. Dit grotendeels door de discrete begeleiding van Ilse . Geen onnodige woorden maar een eenvoudig, bezield “binnen” leiden van de deelnemers als gasten van het bos. Wandelen in bossen heeft voortaan een heel andere waarde! Ik zal zeker regelmatig “bosbaden”.

-Sabine, Brussel-

 

De zorgzame en rustige begeleiding van de gids werkte sterk op mij. Dit maakte dat we een direct een groep vormde die elkaar vertrouwde en we elkaar als mens ontmoeten in het bos.

Marc, Vilvoorde-

 

Ik voelde me na de wandeling zoveel energie in mij opkomen. Zoveel meer zin in het leven. Indrukwekkend wat enkele uren bos met me deed.

Ivo, Herzele-

 

Ik heb het bos vandaag echt ontmoet. De krachtige uitnodigingen tijdens het bosbaden maakte dit mogelijk. Allen zou het me niet lukken. Ik ben hier zo dankbaar voor.

Marie, Wemmel-

 

Het bosbaden was voor mij zo een intense ervaring. Ik voelde me nog nooit zo verbonden met de natuur en dit bracht een diepe rust in mij. Het vertragen in het bos maakt het zoveel makkelijker om volledig aanwezig te zijn. Ik voelde zo’n een dieper ontspanning dan ik al langer kwijt was.

-Cindy, Oud-Heverlee-

 

Tijdens de workshops voel ik heel goed dat ik deel uitmaak van de natuurlijk omgeving van het bos. Een sterke troef van Ilse is dat ze er telkens in slaagt om interessante plekjes op te zoeken voor diverse zintuigelijke ervaringen. De oefeningen/opdrachtjes vormen een ware belevenis en beklijven. Na de theeceremonie in openlucht voel ik me telkens heel wat lichter in lichaam en geest’.

Ludo, Heusden-Zolder-

 

Langzaam, stap na stap … observeren, zintuig na zintuig op scherp stellen, ervaren wat steeds aanwezig is, en door onze levenswijze niet wordt opgemerkt.

Emiel, Nieuwerode-

 

logo transparant

Kijk diep in de natuur, en dan zul je alles beter begrijpen.

-Albert Einstein-