Opleiding shinrin-yoku-gids

Shinrin-yoku-gids?

Als je in groep in het bos gaat wandelen, ligt het tempo vaak behoorlijk hoog en praat je mogelijk over gebeurtenissen die je onlangs meegemaakt hebt. De functie van een gids shinrin-yoku is om de deelnemers op een andere manier het bos te laten ervaren.

Door het bos bewust op een zeer langzame, stille manier te bezoeken, kom je in contact met het leven in het bos en met jezelf. Die manier van een bos bezoeken is voor veel mensen ongewoon.

In een eerste stap breng je als gids vertraging en stilte in de groep en bied je oefeningen aan om de zintuigen te openen. Zo krijgen de deelnemers makkelijker toegang tot de krachten van het bos.

In een volgende stap nodig je als gids de deelnemers via verschillende technieken uit om de helende werking van de natuur en de bomen te ontdekken. Door in verbinding te komen met de omliggende natuur krijgen de deelnemers de kans om met zichzelf te verbinden, binnen ieders eigen ervaringswereld.

Als gids pas je de uitnodigingen telkens aan het moment, de tijd van het jaar en de behoeften van de deelnemers aan. Op het einde van de sessie nodig je de deelnemers uit op een theeceremonie die je bereidt met lokaal geplukte planten uit de natuur.

Tijdens de geleide wandeling zijn er momenten waarop je als gids de deelnemers uitnodigt om hun ervaringen te delen. Hierdoor faciliteer je verbindingen binnen de groep.

logo transparant

Wij verblijven zo graag in de vrije natuur omdat deze geen mening over ons heeft.

-Friedrich Nietzsche-